rozšířené vyhledávání
...
Městys Štítary

Stanovení ochranného pásma a vymezení práv a povinností vlastníka ochranného pásma a vlastníků nemovitostí

3. Pojmenování (název) životní situace

Stanovení ochranného pásma a vymezení práv a povinností vlastníka ochranného pásma a vlastníků nemovitostí

4. Základní informace k životní situaci

Ochranné pásmo se stanoví pro:

  • podzemní komunikační vedení - tím se rozumí kabelové vedení, včetně kabelových souborů a zařízení uložených pod povrchem země a kabelových rozvaděčů umístěných nad úrovní terénu; kabelovými soubory a zařízeními jsou zejména spojky, kabelové doplňky, průběžné zesilovače, opakovače, zařízení k ochraně kabelu před korozí, před přepětím, zařízení pro tlakovou ochranu kabelu, ochranné trubky kabelů; vytyčovacími body podzemního komunikačního vedení jsou kabelové označníky, patníky nebo sloupky určující polohu kabelových souborů a zařízení, křižovatky kabelů s komunikacemi, dráhou, vodními toky, polohové změny trasy kabelu v obcích nebo ve volném terénu,

  • nadzemní komunikační vedení - tím se rozumí drátové, kabelové nebo bezdrátové vedení, včetně souvisejícího elektronického komunikačního zařízení, postavené nad zemí, vně nebo uvnitř budov; opěrnými body nadzemního komunikačního vedení jsou konstrukce nesoucí nebo podpírající vodiče nebo kabely či související elektronická komunikační zařízení tohoto vedení (sloup, střešník, zední konzola, anténní stožár, anténní nosič),

  • rádiové zařízení a rádiové směrové spoje.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Operátor zajišťující veřejnou síť elektronických komunikací, který oznámil podnikání podle zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Ochranné pásmo podzemního komunikačního vedení

Vznik a vymezení ochranného pásma podzemního komunikačního vedení a činnosti v tomto ochranném pásmu upravuje § 102 zákona o elektronických komunikacích.

Ochranné pásmo podzemního komunikačního vedení vzniká dnem nabytí právní moci rozhodnutí o umístění stavby vydaného podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů. Ochranné pásmo podzemního komunikačního vedení činí 1,0 m po stranách krajního vedení.

V ochranném pásmu podzemního komunikačního vedení je zakázáno bez souhlasu jeho vlastníka nebo rozhodnutí stavebního úřadu provádět zemní práce nebo terénní úpravy, zřizovat stavby či umisťovat konstrukce nebo jiná podobná zařízení a bez souhlasu jeho vlastníka vysazovat trvalé porosty.

Činnosti v ochranném pásmu podzemního komunikačního vedení, které by znemožňovaly nebo podstatně znesnadňovaly přístup k tomuto vedení, nebo které by mohly ohrozit bezpečnost a spolehlivost jeho provozu, je možné vykonávat jen po předchozím souhlasu vlastníka vedení.

Ochranné pásmo nadzemního komunikačního vedení

Vznik a vymezení ochranného pásma nadzemního komunikačního vedení a činnosti v tomto ochranném pásmu upravuje § 102 zákona o elektronických komunikacích.

Ochranné pásmo nadzemního komunikačního vedení vzniká dnem nabytí právní moci rozhodnutí vydaného podle stavebního zákona. Parametry tohoto ochranného pásma, rozsah omezení a podmínky ochrany stanoví na návrh vlastníka tohoto vedení místně příslušný stavební úřad v rozhodnutí o ochranném pásmu. Přitom musí být šetřeno práv vlastníků nemovitostí nacházejících se v ochranném pásmu nadzemního komunikačního vedení.

Ochranné pásmo rádiového zařízení a rádiového směrového spoje

Vznik ochranného pásma rádiového zařízení a rádiového směrového spoje upravuje § 103 zákona o elektronických komunikacích.

Ochranné pásmo rádiového zařízení a rádiového směrového spoje vzniká dnem nabytí právní moci rozhodnutí o chráněném území nebo o ochranném pásmu vydaného podle stavebního zákona. Parametry těchto ochranných pásem, rozsah omezení a podmínky ochrany stanoví na návrh vlastníka těchto zařízení a spojů stavební úřad v tomto rozhodnutí. Přitom musí být šetřeno práv vlastníků nemovitostí nacházejících se v ochranném pásmu rádiového zařízení a rádiového směrového spoje.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním žádosti o vydání rozhodnutí u místně příslušného stavebního úřadu.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Na místně příslušném stavebním úřadu.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Upravuje stavební zákon.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Informace vám podá příslušný stavební úřad.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Poplatky stanoví zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty upravuje zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Vlastníci nemovitostí a Český telekomunikační úřad, který je v řízeních o ochranných pásmech nadzemního komunikačního vedení, rádiového zařízení a rádiového směrového spoje dotčeným správním úřadem (§ 103 odst. 2 zákona o elektronických komunikacích).

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Dotazy týkající se záležitostí stavebního zákona vztahující se k ochranným pásmům, žádostem o ně apod. zasílejte na elektronické adresy příslušných stavebních úřadů; další příp. dotazy, které se týkají § 100 až 104 zákona o elektronických komunikací, můžete zaslat na elektronickou adresu Českého telekomunikačního úřadu: podatelna@ctu.cz (elektronický podpis není požadován).

28. Popis byl naposledy aktualizován

18.10.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání

CzechPoint

Czechpoint

Státní plavební správa

Státní plavební správa

„Uzavřené vodní plochy pro bezpečné koupání  a pohyb plavců v následujících lokalitách s větším počtem koupajících se."

Mobilní aplikace

Logo mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu na svých chytrých telefonech. Využívejte naši novou mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Volně ke stažení:

Google Play

App Store

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
polojasno 8 °C 1 °C
středa 20. 3. jasno 9/0 °C
čtvrtek 21. 3. oblačno 8/0 °C
pátek 22. 3. oblačno 7/0 °C
618 obyvatel
249 domů
398m nad mořem
1346 rok vzniku
Gepro Neuvoo Krizport Hasík Znojmo region

DEKRET - STANOVENÍ OBCE ŠTÍTARY MĚSTYSEM

Stanovení obce Štítary městysem

REVIZE KOTLŮ NA TUHÁ PALIVA - SEZNAM OPRÁVNĚNÝCH REVIZNÍCH TECHNIKŮ