rozšířené vyhledávání
...
Městys Štítary

Vznik povinnosti podat daňové přiznání k dani silniční

3. Pojmenování (název) životní situace

Vznik povinnosti podat daňové přiznání k dani silniční

4. Základní informace k životní situaci

Daňové přiznání jste povinni podat, pokud vám vzniká daňová povinnost dle zákona č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, a také na výzvu správce daně, tj. územního pracoviště příslušného finančního úřadu.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

V této věci je oprávněn jednat:
  • poplatník jako daňový subjekt,
  • statutární orgán právnické osoby nebo ten, kdo prokáže, že je oprávněn jednat jejím jménem podle jiného právního předpisu,
  • zákonný zástupce fyzické osoby nebo opatrovník (není-li fyzická osoba způsobilá k samostatnému jednání před správcem daně),
  • správcem daně ustanovený zástupce fyzické nebo právnické osoby,

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná v České republice, provozovaná v České republice a používaná:

  • poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů.
Bez ohledu na způsob jejich použití jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice (nákladní automobily včetně tahačů, nákladní návěsy a nákladní přívěsy).
Poplatníkem daně je ten, kdo:
  • je jako provozovatel vozidla zapsán v technickém průkazu vozidla,
  • užívá vozidlo, v jehož technickém průkazu je zapsána jako provozovatel osoba, která zemřela, zanikla nebo byla zrušena, anebo vozidlo, jehož provozovatel je odhlášen z registru vozidel.
Poplatníkem daně je rovněž:
  • zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního vozidla nebo jeho přípojného vozidla, pokud daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla,
  • osoba, která používá vozidlo registrované a určené jako mobilizační rezerva nebo pohotovostní zásoba,
  • organizační složka osoby se sídlem nebo trvalým pobytem v zahraničí,
  • stálá provozovna podle právních předpisů upravujících daně z příjmů osoby se sídlem nebo trvalým pobytem v zahraničí.
Daňové přiznání nepodávají poplatníci, kteří jsou provozovateli vozidla se sníženou sazbou dle § 6 odst. 9 zákona č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, nemají-li daňovou povinnost u dalšího vozidla nebo vozidel.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Daňové přiznání lze podat (osobně, poštou) jen na tiskopise vydaném Ministerstvem financí České republiky (aktuálně pro zdaňovací období 2015 - vzor č. 16) nebo na tiskovém výstupu z počítačové tiskárny, který má údaje, obsah i uspořádání údajů shodné s tímto tiskopisem.
Daňové přiznání lze podat dle § 71 a násl. zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, též elektronicky datovou zprávou podepsanou uznávaným elektronickým podpisem, odeslanou prostřednictvím datové schránky, nebo s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky; tvar, struktura a bližší informace jsou zveřejněny Ministerstvem financí České republiky v aplikaci "Elektronická podání pro finanční správu".
Účinky podání má rovněž úkon učiněný vůči správci daně za použití datové zprávy bez uznávaného elektronického podpisu nebo za použití jiných přenosových technik, které je správce daně způsobilý přijmout, je-li toto podání do 5 dnů ode dne, kdy došlo správci daně, potvrzeno nebo opakováno způsobem uvedeným v § 71 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů.
V daňovém přiznání jste povinni si daň vypočítat a uvést i vozidla od daně osvobozená, kromě vozidel kategorie L (mopedy, motocykly, tříkolky, lehké čtyřkolky a motokola) a jejich přípojných vozidel a vozidla diplomatických misí a konzulárních úřadů, pokud je zaručena vzájemnost.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Daňové přiznání podejte na územním pracovišti místně příslušného finančního úřadu dle vašeho trvalého pobytu v České republice, jste-li fyzická osoba, nebo dle místa vašeho sídla v České republice, jste-li právnická osoba.
Územní působnost a sídlo (včetně názvu) nově vzniklých finančních úřadů upravuje ust. § 8 odst. 1 zákona č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů.
Územní pracoviště těchto finančních úřadů jsou jejich vnitřními organizačními jednotkami (místně příslušným správcem daně je finanční úřad vykonávající působnost na území vyššího územního samosprávného celku - nikoli územní pracoviště).
Územní pracoviště finančních úřadů, která se nenacházejí v jejich sídlech, jsou stanovena vyhláškou č. 48/2012 Sb., o územních pracovištích finančních úřadů, která se nenacházejí v jejich sídlech (jejich seznam je uveden v příloze této vyhlášky) - naopak územní pracoviště finančních úřadů nacházející se v jejich sídlech jsou stanovena "Pokynem č. GFŘ-D-12 o finančních úřadech, jejich územních pracovištích a o umístění spisu nebo jeho příslušné části".

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Žádné další dokumenty nejsou stanoveny.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Tiskopisy k dani silniční pro zdaňovací období 2015 jsou k dispozici na každém územním pracovišti příslušného finančního úřadu nebo na internetových stránkách Finanční správy České republiky.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

V souvislosti s podáním daňového přiznání nejsou stanoveny správní ani jiné poplatky.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Daňové přiznání podává poplatník, jemuž vzniká daňová povinnost, nejpozději do 31. 1. kalendářního roku následujícího po uplynutí zdaňovacího období, s přihlédnutím k ust. § 33 odst. 4 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, a to i v případech, jedná-li se o poplatníka, kterému zpracovává přiznání daňový poradce, nebo poplatníka, jehož úpadek nebo hrozící úpadek se řeší v insolvenčním řízení.
V případě přechodu daňové povinnosti (úmrtí poplatníka, zrušení právnické osoby bez likvidace či s likvidací) nebo při insolvenčním řízení se postupuje dle § 239 až 245 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Daňové přiznání lze podat v elektronické podobě (viz bod 07).

28. Popis byl naposledy aktualizován

29.03.2016

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání

CzechPoint

Czechpoint

Státní plavební správa

Státní plavební správa

„Uzavřené vodní plochy pro bezpečné koupání  a pohyb plavců v následujících lokalitách s větším počtem koupajících se."

Mobilní aplikace

Logo mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu na svých chytrých telefonech. Využívejte naši novou mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Volně ke stažení:

Google Play

App Store

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
polojasno 8 °C 1 °C
středa 20. 3. jasno 9/0 °C
čtvrtek 21. 3. oblačno 8/0 °C
pátek 22. 3. oblačno 7/0 °C
618 obyvatel
249 domů
398m nad mořem
1346 rok vzniku
Gepro Neuvoo Krizport Hasík Znojmo region

DEKRET - STANOVENÍ OBCE ŠTÍTARY MĚSTYSEM

Stanovení obce Štítary městysem

REVIZE KOTLŮ NA TUHÁ PALIVA - SEZNAM OPRÁVNĚNÝCH REVIZNÍCH TECHNIKŮ